Răspuns :
Salut!
Alcătuiți câte o propoziție exclamativă, enunțiativă, interogativă cu două substantive proprii întâlnite în text.
______
Răspuns:
- propoziție exclamativă:
Să o pedepsească Făt-Frumos pe Muma-Pădurilor!
- două substantive proprii din text: Făt-Frumos și Muma-Pădurilor
- propoziție enunțiativă:
Făt-Frumos nu se teme de nimeni în lume decât de Dumnezeu.
- două substantive proprii din text: Făt-Frumos și Dumnezeu
- propoziție interogativă:
De ce Făt-Frumos nu are frică de Muma-Pădurilor?
- două substantive proprii din text: Făt-Frumos și Muma-Pădurilor
______
Explicații:
Propoziția este o comunicare scrisă sau spusă (orală) care are un singur predicat. Prin urmare, predicatele din propozițiile de mai sus au fost evidențiate cu litere îngroșate.
Propozițiile pot fi:
- propoziții enunțiative - acele propoziții care comunică o informație despre un obiect gramatical (ființă, persoană, fenomen, lucru), care constată sau relatează fapte (reale sau ireale, realizabile) sigure, dorite, posibile, nesigure sau poruncite; ca semn de punctuație, se folosește punctul;
- propoziții exclamative - pot exprima o stare sufletească de admirație, mirare, plăcere, mulțumire, nemulțumirea, surprindere, indignare, regret etc.; ca semn de punctuație, se folosește semnul exclamării;
- propoziții interogative - acele propoziții care cer informații despre un obiect gramatical (ființe, lucruri, fenomene), prin formularea unor întrebări; ca semn de punctuație, se folosește semnul întrebării.
Succes la școală și pe brainly!
#copaceibrainly
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Limba română. Ne bucurăm dacă informațiile oferite v-au fost de folos. Pentru orice întrebări sau sprijin suplimentar, suntem aici pentru voi – nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag să reveniți și vă sugerăm să ne salvați în lista de site-uri preferate!