Răspuns :
Răspuns:
Un cal troian in cazul software-ul computerelor, având numele derivat din legenda calului troian, o poveste greacă veche al înșelătorului cal din lemn care a dus la căderea orașului Troia,care descrie un anumit tip de program spion (care este la rândul său un tip de software rău intenționat), care apare că ar realiza ceva util, dar care în realitate realizează funcții malefice care permit accesarea neautorizată a unui calculator, respectiv copierea fișierelor, și chiar controlarea comenzilor calculatorului penetrat.
Caii troieni, care tehnic nu sunt viruși informatici, pot fi descărcați cu ușurință și în necunoștință de cauză. Spre exemplu, dacă un joc pe calculator este astfel proiectat ca la executarea sa de către un utilizator deschide o usa de intrare (backdoor) pentru un hacker, care poate prelua ulterior controlul computerului, se spune despre acel joc că este un cal troian. Dacă în schimb, jocul este corect codat, dar a fost infectat ulterior cu un virus informatic, nu poate fi numit un cal troian, indiferent ce pagube poate produce virusul.
Spre deosebire de virușii de calculator și de viermi, în general troienii nu încearcă să se injecteze în alte fișiere sau să se propage în alt mod.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Informatică. Ne bucurăm dacă informațiile oferite v-au fost de folos. Pentru orice întrebări sau sprijin suplimentar, suntem aici pentru voi – nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag să reveniți și vă sugerăm să ne salvați în lista de site-uri preferate!