Răspuns :
Salut!
Fenomenul de schimbare a direcției de propagare a luminii la trecerea dintr-un mediu transparent în alt mediu transparent, se numește Refracția luminii.
Refracția este mărimea fizică ce caracterizează un mediu optic transparent, egală cu raportul dintre viteza luminii în vid (C) și viteza luminii în mediul respectiv (V)
Relația matematică de definiție: n=C/V.
Unghiul de reflecție este mai mic decât unghiul de incidență când lumina trece dintr-un mediu cu indicele de refracție mai mic (mediu mai puțin refringent) într-un mediu cu indicele de reflecție mai mare (mediu mai refringent) și este mai mare în caz contrar.
Legile refracției:
Legea I:
Raza incidentă, raza reflectată și normala sunt în același plan.
Legea II: n1•sin.i=n2sin.r
Sin i/sin r= n2/n1= V1/V2.
Fenomenul de reflexie se produce atunci când lumina trece dintr-un mediu refringent într-un mediu mai puțin refringent iar unghiul de incidență are o valoare mai mare decât valoarea limitată. Fibrele optice sunt folosite în comunicații (pentru a transporta informația), în medicină (pentru vizualizarea zonelor care ar fi accesibile doar din intervenții chirurgicale).
Sper ca ți-am fost de ajutor sau că ți-am dat o idee despre ce ai putea scrie =)
Succes la școală!
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Fizică. Ne bucurăm dacă informațiile oferite v-au fost de folos. Pentru orice întrebări sau sprijin suplimentar, suntem aici pentru voi – nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag să reveniți și vă sugerăm să ne salvați în lista de site-uri preferate!