Răspuns :
Răspuns:
Contextul general era de disoluție a spațiului comunist ( în Estul Europei) reformele gorbacioviste catalizând contestarea rolului unic al partidelor comuniste în Cehoslovacia, Ungaria, Polonia, Republica Democrată Germană. La începutul lunii iulie 1989 Mihail Gorbaciov le-a transmis tovarășilor din Pactul de la Varșovia că fiecare stat/partid comunist este liber să-și aleagă ce drum dorește spre realizarea socialismului, pentru ca în august să le recomande comuniștilor polonezi un guvern de coaliție cu Solidaritatea (pe 24 august 1989 în Polonia era ales primul guvern necomunist din Est din 1948). Trupele sovietice începuseră retragerea din Ungaria și din Cehoslovacia. In noiembrie Zidul Berlinului a fost deschis, simbolul Războiului Rece fiind astfel anulat. Partidele comuniste au început să piardă puterea.
Cauzele revoluției în România: contextul european general, penuria generalizată ( lipsa cronică a alimentelor, energiei electrice și termice, represiunea și starea generală a societății). Etape: 16 și 21 decembrie, revolutia începe la Timișoara și continuă la București, pe 25 decembrie cuplul Ceaușescu este executat, puterea este deținută de un comitet național (CPUN), este abolit sistemul monopartid și începe tranziția spre democrație.
Evoluția a fost benefică deși cu sincope și multe minusuri ( sociale și economice) a permis revenirea la un sistem pluralist, democratic, integrarea în structurile euro-atlantice.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Istorie. Ne bucurăm dacă informațiile oferite v-au fost de folos. Pentru orice întrebări sau sprijin suplimentar, suntem aici pentru voi – nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag să reveniți și vă sugerăm să ne salvați în lista de site-uri preferate!