Răspuns :
Răspuns:
Poezia cuprinde cinci tablouri, care surprind diverse secvențe din viața naturii, în apropierea toamnei. Prima observație referitoare la text, privește mecanismul compozițional, altfel spus, principiile de alcătuire ale acestuia. O asemenea chestiune antrenează alta, și anume problema coeziunii textului, adică, a unității sale ca întreg. Fiecare „tablou” este la rândul său, compus din mai multe secvențe.
În prima strofă, de exemplu, apar două imagini ale naturii:
„A trecut intâi o boare
Pe deasupra viilor
Și-a furat de prin ponoare
Praful păpădiilor”
Acest mod de alcătuire a fiecărui tablou, des întâlnit pe parcursul poeziei, ne permite să vorbim despre secvență, ca despre unitatea compozițională. Exemplu de secvențe:
„Lişiţele-ncep să strige
Ca de mama focului.
Cocostârci, pe catalige,
Vin la faţa locului…”
„Între gâze, fără frică
Se re-ncep idilele…
Mai târziu, o coţofană
Fără ocupaţie
A adus o veste-n goană
Şi-a făcut senzaţie:”
Secvența este,deci o imagine cu un anumit grad de independență (deoarece ea poate fi izolată în context), construită din două sau patru versuri și având un caracter relativ unitar. Pentru a forma un tot, e necesar ca între secvențe să existe relații care să asigure coeziunea fiecărui tablou și,în final,coeziunea textului în ansamblu.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Limba română. Ne bucurăm dacă informațiile oferite v-au fost de folos. Pentru orice întrebări sau sprijin suplimentar, suntem aici pentru voi – nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag să reveniți și vă sugerăm să ne salvați în lista de site-uri preferate!