Răspuns :
Răspuns:
Greutatea este proportionala cu masa si cu acceleratia gravitationala
G = mg
- masa unui corp ramane aceeasi, nu se modifica
- g - acceleratia gravitationala depinde de distanta dintre centrul planetei si corpul respectiv. Pamantul nu este o sfera perfecta, ci este mai turtit la poli si mai bombat la ecuator. Asta inseamna ca distanta dintre centrul Pamantului si oricare dintre poli este mai mica decat intre centru si ecuator.
In consecinta, acelasi corp la unul din polii geografici va avea o greutate mai mare decat la ecuator.
g la ecuator este 9,78 N/kg
g la poli este 8,83 N/kg
Meridianul este o linie imaginara, de forma unui semicerc, care porneste de la un pol si se termina la celalalt pol..
Daca luam un corp - sa zicem ca este un etalon de 1 kg si ii determinam greutatea la Polul Nord, va avea G = mg = 1 kg x 9,83 N/kg = 9,83 Newton.
Mergand pe linia meridianului respectiv, g tinde sa scada, pentru ca Pamantul se bombeaza si ne departam de centru; la paralela de 45° va fi 9,8 N/kg si corpul are G = mg = 1 kg x 9,8 N/kg = 9,8 Newton .
La Ecuator, acelasi corp are G = mg = 1 kg x 9,78 N/kg = 9,78 Newton.
Deplasandu-ne dincolo de ecuator, procesul se inverseaza si - la Polul Sud - corpul va avea aceeasi greutate ca la Polul Nord - 9,83 N.
Putem spune ca greutatea corpului este maxima la poli si scade cu cat ne apropiem de ecuator.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Fizică. Ne bucurăm dacă informațiile oferite v-au fost de folos. Pentru orice întrebări sau sprijin suplimentar, suntem aici pentru voi – nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag să reveniți și vă sugerăm să ne salvați în lista de site-uri preferate!