Răspuns :
Răspuns:
Sper că am reușit să te ajut.
Explicație:
Oasele sunt organe care cresc atât în lungime, cât şi în grosime. Creşterea în grosime şi în lungime a osului are la bază aceste procese ca şi osificarea primară şi secundară, adică activitatea osteogenică a periostului şi a cartilajului de conjugare.
Creşterea în lungime se face numai la oasele lungi. Creşterea oaselor în lungime este limitată. Ea se face până la vârsta de 22 – 25 de ani.
Creşterea în grosime se face la toate formele de oase şi este asigurată prin funcţionarea periostului.
Creşterea şi dezvoltarea oaselor se află sub dependenţa hormonilor şi a vitaminelor. Astfel, hormonul somatotrop influenţează creşterea oaselor în lungime, iar hormonul paratiroidian reglează circulaţia calciului în ţesutul osos. Hormonii gonadotropi feminini şi masculini influenţează gradul de maturare a osului. Vitaminele din grupa D, vitamina A şi vitamina C intervin direct în procesele de osteogeneză, lipsa lor producând tulburări în creşterea şi dezvoltarea oaselor.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Biologie. Ne bucurăm dacă informațiile oferite v-au fost de folos. Pentru orice întrebări sau sprijin suplimentar, suntem aici pentru voi – nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag să reveniți și vă sugerăm să ne salvați în lista de site-uri preferate!