Răspuns :
Întrebare: Cum pot fi afectate construcțiile făcute din calcar de ploile acide?
Răspuns: Calcarul este o rocă sedimentară compusă în mare parte din mineralele aragonit și calcit. Aceste minerale (aragonitul și calcitul) au formula chimică CaCO₃. CaCO₃ sau carbonatul de calciu este o SARE a calciului cu acidul carbonic.
Printr-o reacție cu oxizi nemetalici, apa formează ACIZI.
H₂O+oxid nemetalic→acid
Dar de ce ar fi afectate construcțiile din calcar de ploile acide?
Deoarece calcarul (CaCO₃) se dizolvă mult mai bine în apa acidulată. De exemplu, dacă în apă avem o cantitate mică de HNO₃ (acid azotic), acesta reacționează cu CaCO₃ și formează Ca(NO₃)₂ (azotat de calciu) care este foarte solubil în apă.
În concluzie, calcarul și construcțiile din calcar, cu timpul, se dizolvă din cauza ploilor acide.
Now, in English:
Question: How can buildings made of limestone be affected by the acid rain?
Answer: Limestone is a sedimentary rock composed mostly of the minerals aragonite and calcite. Those minerals (aragonite and calcite) have the chemical formula CaCO₃. CaCO₃ or calcium carbonate is a SALT of calcium with the carbonic acid.
Through reactions with nonmetal oxides, the water forms ACIDS.
H₂O+nonmetal oxide→acid
But why would constructions made of limestone be affected?
Because the limestone (CaCO₃) dissolves better in acid water. For example, if in water we have a small quantity of HNO₃ (nitric acid), it reacts with CaCO₃ and forms Ca(NO₃)₂ (calcium nitrate) - which is really soluble in water.
In conclusion, limestone and buildings made of it, throught time, will get dissolved by the acid rain.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Chimie. Ne bucurăm dacă informațiile oferite v-au fost de folos. Pentru orice întrebări sau sprijin suplimentar, suntem aici pentru voi – nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag să reveniți și vă sugerăm să ne salvați în lista de site-uri preferate!